Que Viva Mexico!

tumblr_nu92qcisfw1rce5tlo1_1280

Από τον Δεκέμβρη τού 1930 μέχρι τον Φλεβάρη τού 1932 ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν διέσχισε στο Μεξικό εκατοντάδες χιλιόμετρα και γύρισε χιλιάδες μέτρα φιλμ. Σ’αυτό το διάστημα γεννήθηκαν και τα  «μεξικάνικα σχέδια».

Ο ‘Αϊζενστάιν σχεδίαζε απο παιδί. ‘Επηρεασμένος από τον  Ντωμιέ και τον Καλώ μεταφέρει στο σχέδιά του και  τα σκίτσα του ένα μέρος το κωμικό, το γκροτέσκο το αποκριάτικο στοιχείο πού διαθέτουν οι μεγάλοι γάλλοι γραφίστες.

eisenstein-and-tisse-preparing-a-shot-on-the-pyramids-of-teotihuacan-mexico-1932

 

`Ωστόσο ο Αϊζενστάιν σχεδίαζε σχεδόν πάντα για τον εαυτό του. Δεν υπολογίζει σε «τρίτο μάτι». Έτσι και τα «μεξικάνικα» σχέδιά του δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν σκίτσα για τα κατοπινά πλάνα της ταινίας του ή εικονογράφηση τού υπό κατασκευήν σεναρίου. Σχεδιάζει διαρκώς σ’οποιαδήποτε φύλλο χαρτί πέσει στα χέρια του, τις δοτικές εντυπώσεις του από το Μεξικό, φυσικό, πάντα μέσα στην αντίληψη πού έχει για τη χώρα αυτήν  και την όποια θα προσπαθήσει να ενσωματώσει και στην ταινία πού ποτέ δεν τελείωσε. Κι εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι με το Μεξικό ο Σ.’Αϊζενστάιν έχει ιδιαίτερη σχέση. ‘Από τον καιρό ακόμα πού κάνει τις πρώτες του δουλειές στο θέατρο («Ο Μεξικάνος», 1920) . Πολύ πριν βρεθεί στο Μεξικό έχει μελετήσει τον αυτόχθονα μεξικάνικο πολιτισμό (‘Αζτέκων κλπ) καθώς και τον πολιτισμό πού αναπτύσσεται δίπλα του και σε αντίθεση με τον παλιό από την εποχή των ισπανών κατακτητών.

9ce7982e0f94b5e812be80f8f5436f00

 

`Ωστόσο όταν βρίσκεται , σ΄αυτήν την ιδιόμορφη χώρα ή έκπληξη του είναι τεράστια από την συνύπαρξη τόσων διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων έτσι πού κάθε μετακίνησή του, κάθε σκίτσο του, κάθε του γύρισμα να μην είναι μονάχα μια διαδρομή μέσα στο μεξικάνικο χώρο αλλά και ένα μεγάλο άλμα στο χρόνο, στις χρονικές διαστάσεις των μεξικάνικων πολιτισμικών μνημείων.

Και ίσως να είναι ό μόνος από την Ευρώπη πού ένοιωσε ότι ο   αυθεντικός μεξικάνικος πολιτισμός δεν ανήκει «μνημειακά» στο παρελθόν αλλά κατορθώνει παρ’ όλη την ισπανική κατοχή να επιβιώνει και να επιβάλλεται στην σύγχρονη εποχή.

eisenstein-and-aleksandrov-on-the-ruins-of-chichenita-in-yucatan-mexco-1931

Τα θέματα της ταινίας «Que Viva Mexico», προωθούν τα κύρια στάδια της μεξικάνικης ιστορίας: Αυτόχθονας πολιτισμός, Ισπανική κατάκτηση, το Μεξικό κάτω από τη σκέπη τού καθολικισμού, Ξέσπασμα επαναστατικών αγώνων .

production-still-showing-eisenstein-aleksandrov-and-tisse-at-work-on-que-viva-mexico-here-eisensteins-collective-production-company-is-at-work-eisentein-on-the-right

 

`Εβδομήντα πέντε χιλιάδες μέτρα φιλμ πού γύρισε ο’Αϊζενστάιν, στάλθηκαν στο Χόλυγουντ για εμφάνιση και τύπωμα αλλά ποτέ δεν ξαναγύρισαν στα χέρια του σοβιετικού σκηνοθέτη. ‘Ότι διασώθηκε απ’ αυτό το υλικό και με μοντάζ ξένο από τον  ‘Αϊζενστάιν αποτελεί τις ταινίες πού προβάλλονται μέχρι σήμερα. Ίσως γι’ αυτό   το σενάριο, τα άρθρα τού ‘Αϊζενστάιν και κυρίως όλα τα μεξικάνικα σχέδιά του πού έχουν διασωθεί δίνουν μιά αρκετά  κατατοπιστική εικόνα αυτού πού ο ‘Αϊζενστάιν σκόπευε να φτιάξει στο Μεξικό, και βοηθάνε να κατανοηθεί πληρέστερα και το υλικό της ταινίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα σκίτσα

 

  ¡Que viva Mexico!   Sergei M. Eisenstein /Grigori Aleksandrov

Το κείμενο και τα σκίτσα βρίσκονται σ’ ένα τέυχος του περιοδικού ΦΙΛΜ ( 1976) . Η ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη στον Μ.Δ με αφορμή  την τελευταία εξαιρετική μας κουβέντα .Τα σχέδια όπως και η ταινία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποτελούν μάθημα ιστορίας και αισθητικής για τους σύγχρονους κινηματογραφιστές.

 

              από την Redflecteur

2 σκέψεις σχετικά με το “Que Viva Mexico!

  1. Παράθεμα: Que Viva Mexico! | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

  2. Παράθεμα: Que Viva Mexico! … « απέραντο γαλάζιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s