Κρίση και Κράτος, τα δεδομένα

Ξαναφουντώνει η απαίτηση από Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ντόπιους τραπεζίτες, ΣΕΒ, τα παπαγαλάκια των συστημικών εφημερίδων για λιγότερο κράτος, να γίνουν μειώσεις μισθών και απολύσεις ξανά στο δημόσιο και ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση.
Αυτή η συζήτηση είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδεοληψίες που έχουν υπάρξει ποτέ, πέρα από το γεγονός ότι οι λόγοι της κρίσης (ακόμα και της ιδαίτερης εμφάνισης της στην ελλάδα) δεν είχαν καμία σχέση με το δημόσιο.
Αν δει κανείς το διάγραμμα από την ILO παρατηρεί ότι η απασχόληση στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού το 2008 (πριν δλδ. την επίσημη εμφάνιση της κρίσης εδώ και τις αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις που ήρθαν με τα μνημόνια) ήταν στο μέσο όρο της ευρωπαικής ένωσης. Σήμερα προφανώς είναι πολύ πιο χαμηλά τα ποσοστά.
Πέρα από τα προφανή συμπεράσματα (δλδ. όσο μεγαλύτερο το επίπεδο ανάπτυξης μίας χώρας και το ανεπυγμένο κοινωνικό της κράτος βλ. Δανία-Σουηδία τόσο μεγαλύτερο είναι ο δημόσιος τομέας της) πρέπει να σημειώσει κανείς ότι στην ελλάδα έχουμε δυσθεώρητα μεγάλη αστυνομία και τεράστιο στρατό σε απόλυτα νούμερα και σε ποσοστό (εξηγήσιμο γιατί, απλώς είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δημοσίου π.χ. η αυστρία έχει αστυνομία 20000 ενώ εμείς 55000 μέχρι πριν λίγα χρόνια) και είναι από τους λίγους τομείς του δημοσίου που αυξήθηκαν οι προσλήψεις μέσα στην κρίση.
Επίσης οι μισθοί στο δημόσιο είναι μικρότεροι πολύ σε σύγκριση με τους μισθούς στις άλλες ευρωπαικές χώρες.
Η μεγαλύτερη πλάκα αλλά και εμφάνιση της αναποτελεσματικόητας τέτοιας επιχειρηματολογίας είναι ότι οι οπαδοί των μνημονίων ζητάνε από άλλα κράτη και δημόσια να συνετίσουν το δικό μας δημόσιο (αυτό είναι τα μνημόνια), όπως και αυτό που θεωρούν ως επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση π.χ. ο ΟΤΕ ήταν πούλημα σε τιμή κάτω του κόστους και κάτω από την εσωτερικς αξίας της εταιρείας σε ξένου κράτους δημόσια επιχείρηση όπως είναι η Deutsche Telekom. Και τα αεροδρόμια που κόπτονται τα ντόπια παπαγαλάκια να φύγουν από το ελληνικό δημόσιο προορίζονται σε ΔΕΚΟ του γερμανικού δημοσίου
Φυσικά αυτό το ανορθολογικό και μη αποτελεσματικό πελατειακό κράτος που φτιάχτηκε στην ελλάδα ήταν αποτέλεσμα των κυβερνήσεων πασοκ – νδ, γιατί ήθελαν ένα κρατικό τομέα να φτιάχνει τσάμπα υπεραξία για τις μεγάλες εταιρείες κρατικούς προμηθευτές όπως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ παλιά, η SIEMENS όπου είχαν προνομιακή διαχείριση, απόλυτο κουμάντο τιμές και κέρδη πέρα από κάθε οικονομικό μοντέλο. Μόνο σε ιστορίες νυχτερινής και παράνομης συσσώρευσης βλέπεις τέτοια ποσοστά κέρδους…
Το ίδιο συνεχίζεται και σήμερα με τις τράπεζες, με τη «σωτηρία » τους που την πλήρωσε ο λαός, για να καθαρίσουν και να ξαναποδοθούν αποτελεσματικά κερδοφόρες πίσω στο μεγάλο κεφάλαιο.
Τελικά υποστηρικτή της απόλυτης ιδιωτικοποίησης, με τόσο χαμηλόμισθους γιατρούς, δασκάλους,καθηγητές και τόσους λίγους τι περιμένεις να μας συμβεί σε όλους μας και σε τι χώρα mad max θέλεις να ζήσεις;
Το σχεδιάγραμμα δείχνει την απασχόληση στο δημόσιο τομέα ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (2008), και η πηγή είναι International Labor Organization (ILO), Ίδιοι Υπολογισμοί
υ.γ. το αν έχουμε κοινά συμφέροντα άνεργοι-δημόσιοι υπάλληλοι- ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι άλλη συζητήση φυσικά, αλλά το βασικό είναι ότι σίγουρα ποιο πολλά κοινά έχουμε μεταξύ μας παρά ο ιδιωτικός υπάλληλος με τα αφεντικά του.

10857825_10153079089924585_8846724884757226033_n

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s